×

Στην Aware marketing © πιστεύουμε ότι καμία επιχείρηση δεν πρέπει να στερηθεί τα ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν στην ανάπτυξή της. Οι τρέχουσες προσφορές μας συνδυάζουν ποιότητα και οικονομία, και αποτελούν την έμπρακτη προσφορά μας στις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν ψηφιακά μπροστά.

×

Στην Aware marketing © έχουμε τη δυνατότητα να σας φέρουμε ψηλά στις επιλογές του πελάτη σας. Συζητήστε μαζί μας για να μάθετε πως μπορούμε να το πετύχουμε.

H αξία της ανάλυσης στην ψηφιακή διαφήμιση

Εγγραφείτε στα νέα μας

Εάν βρίσκετε το ιστολόγιό μας ενδιαφέρον, μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα μας τα νέα άρθρα κατευθείαν στο email σας. Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα και θα σας ειδοποιούμε όταν υπάρχει κάτι καινούριο για εσάς. Η πολιτική μας είναι προσαρμοσμένη στον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR και τα στοιχεία σας είναι απολύτως ασφαλή μαζί μας.

Δημοσίευση: 2 Οκτωβρίου 2018

Στο διαδίκτυο, η πραγματική αξία της Ανάλυσης των αποτελεσμάτων της διαφήμισής μας αποκτά μία ξεχωριστή και πολύ σημαντική διάσταση. Αυτό ισχύει για πολλούς λόγους, ο κυριότερος των οποίων έχει να κάνει με την απόδοση της επένδυσής μας σε σχέση με το κόστος της. Είναι πράγματι αξιοσημείωτες οι δυνατότητες και τα εργαλεία που έχουμε πλέον στα χέρια μας. Ένα από τα εργαλεία αυτά που ονομάζεται Ανάλυση θα εξετάσουμε σήμερα.

Για ποιό λόγο θα πρέπει ίσως να επανεξετάσει κάποιος την οπτική του σχετικά με τα παραδοσιακά μέσα; Ένα απλό συγκριτικό παράδειγμα θα μας δείξει τις διαφορές αυτές. Η "παραδοσιακή" διαφήμιση χωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες: Τηλεοπτική, ραδιοφωνική και έντυπη. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις τα κόστη είναι υψηλά, αλλά δεν είναι ο σκοπός μας να εξετάσουμε το κόστος αλλά την απόδοση. Ποιά μπορεί όμως να είναι η απόδοση, εάν δεν γνωρίζουμε τα δεδομένα μας;

Η διαδικασία που ακολουθείται στην παραδοσιακή διαφήμιση μπορεί να χαρακτηριστεί από απλή έως... απλοϊκή:

  • Σχεδιάζουμε το διαφημιστικό μας (Σποτ, ηχητικό ή έντυπο) ανάλογα με την περίπτωση.
  • Πληρώνουμε το κόστος ή συμφωνούμε το διακανονισμό μας.
  • Δίνουμε εντολή έναρξης τη διαφήμισή μας
  • Σταυρώνουμε τα χέρια και περιμένουμε τους πελάτες μας...

Στην παραδοσιακή διαφήμιση δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο που μπορούμε να κάνουμε, πέραν της προσεγμένης σχεδίασης και της επιλογής του μέσου. Δεν μπορούμε να γνωρίσουμε σε τι ποσοστό η διαφήμισή μας είχε απήχηση, ούτε εάν η επιτυχία/αποτυχία μας θα έχει σχέση με το σχεδιασμό, το μέσο που επιλέξαμε ή ακόμη και κάποια τοπική συγκυρία. Η λογική "πληρώνω και περιμένω" ανταποκρίνεται πραγματικά στα δεδομένα μίας σύγχρονης επιχείρησης;

Θα ήταν ιδανικό να μπορούσαμε να γνωρίζουμε τι ποσοστό είδε τη διαφήμισή μας και σε τι ποσοστό υπήρχε ανταπόκριση. Ακόμη καλύτερα θα ήταν αν γνωρίζαμε σε ποιά περιοχή είχε η διαφήμισή μας τη μεγαλύτερη απήχηση, ή σε ποιά ηλικιακή ομάδα. Εάν είχαμε τέτοια δεδομένα στα χέρια μας, θα μπορούσαμε να Αναλύσουμε το αποτέλεσμα και να εστιάσουμε στα πιθανά σφάλματά μας ή στα σημεία κλειδιά που ωφέλησαν τη διαφήμισή μας.

Τι προσφέρει λοιπόν η ανάλυση και για ποιό λόγο είναι μοναδική και αξιοποιήσιμη? Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ακόμη περισσότερα. Δείτε το ακόλουθο παράδειγμα:

Google-adwords-report

Συνοπτικά, μπορούμε να δούμε όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα της διαφήμισής μας, καθώς και το κόστος ανά περίπτωση. Έχουμε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιές από τις σελίδες μας έχουν απήχηση και ποιές όχι, σε τι κοινό και σε ποιό χρόνο υπήρξε ανταπόκριση και πολλές άλλες πληροφορίες. Το σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η Ανάλυση. Διότι πλέον έχουμε στα χέρια μας όλα τα χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ασφαλώς τι δεν πάει καλά και να το βελτιώσουμε, ή ποιά χαρακτηριστικά μας ξεχώρισαν ώστε να τα εκμεταλλευτούμε.

Η Ανάλυση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, διότι τα αποτελέσματά μας εμφανίζονται καθημερινά και έτσι δεν μεσολαβεί χαμένος χρόνος ούτε φυσικά είμαστε υποχρεωμένοι να "κλαίμε τα χαμένα μας χρήματα" στην περίπτωση που κάτι δεν πήγε καλά είτε λόγω του σχεδιασμού είτε εξ' αιτίας εξωτερικών παραγόντων. Απλώς κάνουμε "παύση" της διαφημιστικής μας καμπάνιας, αναθεωρούμε τα πιθανά σφάλματά μας και επανερχόμαστε!

Τέλος, ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι η πληρωμή, η οποία πραγματοποιείται σταδιακά και μόνο όταν έχουμε επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα μας. Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο διαφήμισης όπου οι υπηρεσίες θα πρέπει να πληρωθούν είτε η διαφήμισή μας έχει αποτέλεσμα είτε όχι, στο διαδίκτυο έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε μόνο για τα λεγόμενα "clicks" που δέχεται η διαφήμισή μας.

Σε νέο άρθρο μας θα επανέλθουμε πιό αναλυτικά στο ζήτημα της διαφήμισης και συγκεκριμένα για την υπηρεσία Adwords της Google. Εάν επιθυμείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παρόν άρθρο και τις δυνατότητες ανάλυσης στην ψηφιακή διαφήμιση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Aware Marketing.

Ας ξεκινησουμε

Έχουμε πολλές και δημιουργικές ιδέες.
Ας τις κάνουμε πράξη μαζί!

hello@aware.gr

Ελ. Βενιζέλου 3
54624, Θεσσαλονίκη

Τηλ: +30 2312 315 448