×

Στην Aware marketing © πιστεύουμε ότι καμία επιχείρηση δεν πρέπει να στερηθεί τα ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν στην ανάπτυξή της. Οι τρέχουσες προσφορές μας συνδυάζουν ποιότητα και οικονομία, και αποτελούν την έμπρακτη προσφορά μας στις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν ψηφιακά μπροστά.

×

Στην Aware marketing © έχουμε τη δυνατότητα να σας φέρουμε ψηλά στις επιλογές του πελάτη σας. Συζητήστε μαζί μας για να μάθετε πως μπορούμε να το πετύχουμε.

Έχεις ιστοσελίδα;
Βάλτην να δουλέψει!

Εγγραφείτε στα νέα μας

Εάν βρίσκετε το ιστολόγιό μας ενδιαφέρον, μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα μας τα νέα άρθρα κατευθείαν στο email σας. Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα και θα σας ειδοποιούμε όταν υπάρχει κάτι καινούριο για εσάς. Η πολιτική μας είναι προσαρμοσμένη στον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR και τα στοιχεία σας είναι απολύτως ασφαλή μαζί μας.

Δημοσίευση: 18 Μαρτίου 2020

Η εποχή που η ιστοσελίδα μας αποτελούσε απλώς ένα στατικό κείμενο παρουσίασης της επιχείρησής μας έχει παρέλθει. Πλέον έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τη σελίδα μας σε ένα σημαντικό εργαλείο πωλήσεων, εφαρμόζοντας διαφημιστικές καμπάνιες, προσφορές, ενσωματώνοντας παρουσιάσεις προϊόντων, βίντεο και βελτιώνοντας την οργάνωση της επικοινωνίας με τους πελάτες μας. Παρόλα αυτά πολλοί επαγγελματίες εξακολουθούν να αγνοούν τις νέες αυτές δυνατότητες. Έτσι, παρότι κάποτε πλήρωσαν ένα αξιοσέβαστο ποσό για τη δημιουργία της σελίδας τους την έχουν πλέον παροπλίσει, περιμένοντας ίσως κάποιες επισκέψεις οι οποίες - αν δεν εργαστούμε για να τις προσελκύσουμε - δύσκολα έρχονται.

Η αντίληψη ότι η ιστοσελίδα είναι απλώς μιά ηλεκτρονική έκδοση της διαφημιστικής μπροσούρας της επιχείρησης μας, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να βάλουμε την ιστοσελίδα μας να δουλέψει για λογαριασμό μας. Εάν λοιπόν δεν έχετε ήδη ιστοσελίδα, είναι καιρός να αποκτήσετε μία. Εάν πάλι έχετε, μη την αφήνετε ανεκμετάλλευτη.

Δείτε μερικές απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές για καταστήματα και επιχειρήσεις σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την κερδοφορία σας και να εκμετάλευτείτε την ύπαρξη του διαδικτύου:

1. Οι δυνατότητες της ιστοσελίδας

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ελέγξουμε είναι οι δυνατότητες και ο σχεδιασμός της σελίδας μας. Ασφαλώς θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η ιστοσελίδα μας βρίσκεται σε καλό επίπεδο από άποψη σχεδιασμού, γιατί σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανόν να αποτρέψει πελάτες αντί να τους προσελκύσει. Εάν για παράδειγμα κάποιος επισκέπτης δει μία σελίδα σχεδιασμένη πριν απο μία δεκαετία, είναι πιθανόν να σκεφτεί ότι και η ίδια η επιχείρηση, οι εγκαταστάσεις της, τα προϊόντα της κτλ. δεν εκσυγχρονίζονται αντίστοιχα. Διαφημιστικά Banners με χρώματα και κουμπιά να αναβοσβήνουν ήταν της μόδας πριν από 10 χρόνια. Εάν εξακολουθείτε να έχετε τέτοια στη σελίδα σας φροντίστε να τα ξεφορτωθείτε άμεσα - το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν κακόγουστα.

2. Προσαρμοστική τεχνολογία

Εξασφαλίζουμε ένα φιλικό περιβάλλον για τους επισκέπτες μας, φροντίζοντας η σελίδα μας να εμφανίζεται σωστά σε όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο (κινητά, tablets και υπολογιστές). Ας μη ξεχνάμε ότι όπως έχει ανακοινωθεί πρόσφατα, σε παγκόσμιο επίπεδο η χρήση του δικτύου από κινητές συσκευές (Smartphones, Tablets, iPhones, Android κτλ) έχει πλέον ξεπεράσει αυτή των σταθερών υπολογιστών, γραφείου και laptops. Φροντίστε δηλαδή να μετατρέψετε τη σελίδα σας ώστε να υποστηρίξει προσαρμοστική (Responsive) τεχνολογία.

3. Αρχική σελίδα

Αναδιοργανώνουμε το περιεχόμενο της σελίδας μας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αρχική σελίδα (front page) η οποία δέχεται και τις περισσότερες επισκέψεις. Στο παρελθόν, οι παλαιότερες ιστοσελίδες ήταν σχεδιασμένες με ελαφρύ περιεχόμενο, χωρίς πολλά γραφικά και φωτογραφίες, λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές τότε ταχύτητες του ίντερνετ. Αυτό φυσικά πλέον δεν ισχύει, και για το λόγο αυτό παρατηρούμε ιστοσελίδες με γεμάτο και βαρύ περιεχόμενο στην αρχική σελίδα, ακόμη και ιστοσελίδες one-page όπου όλο το περιεχόμενο δηλαδή βρίσκεται στην αρχική - και μοναδική - σελίδα.

4. Δημιουργία πεδίου Προσφορών

Δημιουργούμε ένα νέο χώρο ή ένα νέο πεδίο στο μενού της σελίδας μας με τον τίτλο "Προσφορές" ή κάτι αντίστοιχο αναλόγως της φύσης της επιχείρησής σας. Εδώ θα φιλοξενήσουμε τα διαφημιστικά μας άρθρα, τις προωθητικές ενέργειες και τις προσφορές που σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε με οργανωμένο τρόπο.

5. Δημιουργία Προβολών

Σχεδιάζουμε και ενσωματώνουμε διάφορες καλοσχεδιασμένες προβολές στην αρχική μας σελίδα, γραφικά αντικείμενα τα οποία ελκύουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη και στέλνουν ένα άμεσο μήνυμα με λίγες απλές λέξεις. Στόχος μας είναι να στείλουμε ένα μήνυμα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο οποίο ο επισκέπτης μας θα κάνει "κλικ" και το οποίο θα τον οδηγήσει στην σελίδα που επιθυμούμε να προωθήσουμε. Η σελίδα αυτή πιθανότατα θα είναι κάποια από τις τελευταίες μας προσφορές, μέσα από το μενού που δημιουργήσαμε στο βήμα που περιγράψαμε πριν λίγο.

6. Συλλογή στοιχείων

Εάν μέχρι τώρα δεν συλλέγατε τα στοιχεία των πελατών σας, είναι καιρός να ξεκινήσετε να το κάνετε. Συλλογή στοιχείων των επισκεπτών μας σημαίνει επικοινωνία μαζί τους - και είναι από τα πιό κρίσιμα σημεία για να ξεκινήσετε ένα αποτελεσματικό ψηφιακό μάρκετινγκ. Δεν είναι απαραίτητο να ζητάμε προσωπικά στοιχεία όπως διεύθυνση κατοικίας, ηλικία κτλ. Αυτό άλλωστε δεν ενδείκνυται γιατί μπορεί να φέρει και τον πελάτη σε δύσκολη θέση. Ένα όνομα και μία ηλεκτρονική διεύθυνση είναι αρκετά, και συνήθως οι πελάτες μας δεν έχουν πρόβλημα να μοιραστούν αυτά τα στοιχεία αφού δεν είναι ιδιαίτερα προσωπικά. Μπορείτε έτσι να ξεκινήσετε την πρώτη σας καμπάνια email marketing. Πρόσθετο πλεονέκτημα θα ήταν εάν μπορούσαμε να κρατήσουμε και έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η τήρηση αρχείου πελατών είναι το πιό απαραίτητο βήμα για την επιχείρησή μας - άλλωστε, ποιος άλλος είναι πιο πιθανός πελάτης, από αυτόν που έχει ήδη αγοράσει από εμάς και είναι ικανοποιημένος;

7. Χρήση SMS

Μέσα από τα στοιχεία των πελατών που κρατάτε, με τον καιρό θα δημιουργήσετε μια μικρή λίστα με τα ονόματα και τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των πελατών σας. Ξεκινήστε να επικοινωνείτε με τους πελάτες σας, ενημερώνοντάς τους, ευχαριστώντας τους για τις αγορές τους, ή ζητώντας τη συμμετοχή και την κριτική τους για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Εάν έχετε τους τηλεφωνικούς αριθμούς των πελατών σας, μπορείτε να στείλετε ευχές για την ονομαστική τους εορτή με SMS μέσω του διαδικτύου. Απώτερος σκοπός μας είναι να μένουμε πάντα σε επαφή με τον πελάτη μας και να του υπενθυμίζουμε κατά καιρούς την παρουσία μας. Φυσικά για την αποστολή των SMS δε θα χρειαστεί να πληκτρολογείτε μόνοι σας ένα ένα τα μηνύματα, αφού υπάρχουν δικτυακές πλατφόρμες που κάνουν αυτή τη δουλειά αυτόματα και πολύ οικονομικά.

8. Χρήση ερωτηματολογίου

Δημιουργήστε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για την επιχείρησή σας μέσα στην ιστοσελίδα σας με τη μορφή φόρμας. Θα εκπλαγείτε από το βαθμό ανταπόκρισης των πελατών σας, και το κυριότερο θα κάνετε γνωστό το επαγγελματικό πρόσωπο της επιχείρησής σας. Ένας πελάτης που θα λάβει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα λίγο μετά την αγορά ενός προϊόντος, το οποίο θα τον καλεί να κρίνει το προϊόν ή να βαθμολογήσει την επιχείρησή ή την υπηρεσία σας, θα σας κρίνει με ειλικρίνεια και θα αναγνωρίσει τον επαγγελματισμό σας. Προσοχή όμως η φόρμα του ερωτηματολογίου δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα εκτενής για να μην κουράσει τον πελάτη σας.

9. Εγγραφές Newsletter

Ενσωματώστε στην ιστοσελίδα σας ένα πεδίο εγγραφής των επισκεπτών σε λίστες newsletters. Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, πολλές ιστοσελίδες εφαρμόζουν την τεχνική αυτή για συλλογή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των επισκεπτών τους με απώτερο σκοπό την περιοδική ενημέρωσή τους. Με τον τρόπο αυτό, ο πελάτης οικειοθελώς εγγράφεται στη λίστα αυτή η οποία αναλαμβάνει να τον ενημερώνει με χρήσιμα ηλεκτρονικά μηνύματα σχετικά με τα νέα και τις προσφορές της επιχείρησής σας. Βεβαίως θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι η συγγραφή των κειμένων και το γενικότερο περιεχόμενο σας θα είναι ουσιώδη και δε θα κουράζουν τους πελάτες σας.

10. Χρήση eMailing

Όταν έχουμε φθάσει στο σημείο να διατηρούμε μία αξιόλογη βάση δεδομένων με ηλεκτρονικές διευθύνσεις πελατών μας, ίσως είναι χρήσιμο να εγγραφούμε σε μία υπηρεσία emailing. Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία αυτή έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αποστέλλουμε τα ηλεκτρονικά μας μηνύματα συγκεντρωτικά με ένα μόνο κλικ, εφόσον έχουμε ήδη περάσει τη λίστα μας στη βάση δεδομένων. Η εξειδίκευση της υπηρεσίας αυτής θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε ολοκληρωμένες και οργανωμένες καμπάνιες αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενώ ταυτόχρονα μπορεί να σας προσφέρει χρήσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις αντιδράσεις του κοινού και την επισκεψιμότητα της σελίδας σας.

11. Εκπτωτικά κουπόνια

Εάν η επιχείρησή μας εμπορεύεται προϊόντα ή υπηρεσίες, μπορείτε να εφαρμόσετε ένα απλό σύστημα με κουπόνια και εκπτώσεις. Δεν είναι απαραίτητο να έχουμε ηλεκτρονικό κατάστημα για να το κάνουμε αυτό - απλώς ενημερώνουμε τους πελάτες μας στέλνοντας το εκπτωτικό κουπόνι με τον κωδικό του. Ο πελάτη μας μπορεί να το χρησιμοποιήσει με τη φυσική του παρουσία στο κατάστημά μας για τις αγορές του. Μην ξεχνάτε ότι ο βασικός μας σκοπός όταν κάνουμε τέτοιου είδους κινήσεις δεν είναι το άμεσο κέρδος, αλλά η ικανοποίηση και η παραμονή του πελάτη στην επιχείρησή μας. Ένας ευχαριστημένος πελάτης θα επαναλάβει τις αγορές του στο κατάστημά μας, ενώ ταυτόχρονα θα μας στείλει κι άλλους πελάτες.

12. Εμφάνιση βίντεο

Πλέον, η δυνατότητα εμφάνισης αρχείων βίντεο στην ιστοσελίδα μας έχει δώσει μία νέα, τεράστια ώθηση στις δυνατότητες παρουσίασης προϊόντων ή και υπηρεσιών στο διαδίκτυο. Εάν έχετε την δυνατότητα λήψης βίντεο - όχι απαραίτητα επαγγελματικών προδιαγραφών αλλά τουλάχιστον αξιοπρεπούς ποιότητας- τότε χρησιμοποιήστε το χωρίς δεύτερη σκέψη! Το ίδιο φυσικά ισχύει και για άλλα αντίστοιχα αρχεία multimedia όπως οι 3D παρουσιάσεις, Virtual tours, κτλ.

13. Προώθηση της σελίδας

Δεν χάνουμε ποτέ την ευκαιρία να προωθούμε τη σελίδα μας με οποιοδήποτε τρόπο! Εάν π.χ. οι επαγγελματικές σας κάρτες είναι παλιές και δεν αναγράφουν την διεύθυνση της ιστοσελίδας ή το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, αλλάξτε τες άμεσα. Το κόστος τους είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την απώλεια κέρδους που θα έχετε από τους χαμένους πελάτες σας. Είναι καιρός να αναγνωρίσετε ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι πελάτες σας -ακόμη και αν σας γνωρίζουν ήδη- θα αναζητήσουν πρώτα αυτό που ψάχνουν στο διαδίκτυο.

14. Κοινωνικά δίκτυα

Το πιθανότερο είναι ότι χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο από τα κοινωνικά δίκτυα - Social Media, ίσως για προσωπική σας χρήση. Η αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων για επαγγελματικούς λόγους είναι πλέον δεδομένη, εφόσον εξασφαλίσουμε ότι αυτό θα πραγματοποιείται με επαγγελματισμό. Μπορείτε να κοινοποιήστε όλες τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες, δημοσιεύοντας όλα όσα αναφέραμε παραπάνω σχετικά με την επιχείρησή σας. Βεβαίως η χρήση των Social media για επαγγελματικούς λόγους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και σύνεση, αποφεύγοντας κοινωνικούς σχολιασμούς, προσωπικές απόψεις κτλ. Μη ξεχνάτε ότι σκοπός σας είναι να φέρετε επισκέπτες από τα Social media στην ιστοσελίδα σας, και όχι το αντίθετο.

15. Ευκολίες Β2Β

Εάν δραστηριοποιείστε στο χώρο Business to Business, ίσως γνωρίζετε ήδη τις πολυδιάστατες ευκολίες που μπορεί να σας προσφέρει η χρήση του διαδικτύου, ιδιαίτερα στο χώρο της χονδρικής πώλησης. Η επικοινωνία σας με τους πελάτες σας, οι προγραμματισμένες ενημερώσεις, οι τιμοκατάλογοι, τα ενημερωτικά έντυπα και οι εκπτώσεις, οι προωθητικές ενέργειες, ακόμη και η τιμολόγηση μπορούν πλέον να γίνονται με ηλεκτρονικές μεθόδους. Πολλές επιχειρήσεις που υιοθέτησαν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αυτής της μορφής, διαπίστωσαν τεράστια οφέλη τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε βαθμό απόδοσης.

Σκεφτείτε για παράδειγμα το χρόνο που ξοδεύει ο πωλητής σας σε δουλειά γραφείου ετοιμάζοντας καταλόγους, τις εκτυπώσεις και τους φακέλους, τις ατέλειωτες ώρες και τα έξοδα οδήγησης απλώς και μόνον για μία ενημέρωση ή μία είσπραξη από τον πελάτη σας. Ένας πωλητής επιφορτισμένος με γραφική εργασία ξοδεύει κατά μέσο όρο περισσότερο από το 55% του χρόνου του σε αυτού του είδους τις δραστηριότητες, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον σε ποσοστό 70% να αφιερώνεται στην αναζήτηση πελατών και 30% στην εξυπηρέτηση.

Αφήστε λοιπόν αυτόν τον μεγάλο όγκο εργασιών να πραγματοποιηθεί μέσα από το διαδίκτυο και τη δική σας σελίδα με όποια εφαρμογή χρησιμοποιείτε, ή ζητήστε μας να σχεδιάσουμε τη δική σας πλατφόρμα Β2Β σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψτε το έμψυχο υλικό της επιχείρησής σας να δραστηριοποιηθεί πιο αποδοτικά σε άλλες δραστηριότητες.


Βεβαίως, όλα αυτά απαιτούν χρόνο και προπαντός διάθεση. Και σίγουρα δεν είναι κινήσεις που θα έχουν άμεσα αποτελέσματα. Εάν η μακροπρόθεσμη επένδυση σας απογοητεύει, μπορείτε απλώς να πληρώσετε για μία γρήγορη διαφήμιση της επιχείρησής σας. Εάν όμως σκέφτεστε μακροπρόθεσμα για την επιχείρησή σας αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε τουλάχιστον κάποιες από τις παραπάνω προτάσεις.

Εάν διαθέτετε μία δυναμική ιστοσελίδα, πιθανότατα τα περισσότερα από αυτά που αναφέρουμε είναι δυνατόν να τα πραγματοποιήσετε μόνοι σας, χωρίς πρόσθετο κόστος και χωρίς να απαιτείτε να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Εάν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα, είτε λόγω της τεχνολογία της ιστοσελίδας σας, είτε λόγω φόρτου εργασίας, η Aware marketing βρίσκεται εδώ για να σας εξυπηρετήσει.

Σημείωση: Στο παρόν άρθρο δεν ασχολούμαστε με την βελτίωση της απόδοσης της ιστοσελίδας σε επίπεδο SEO. Σαφώς και εάν δεν το έχετε κάνει ήδη μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνικές SEO (Search Engine Friendly) ή προώθηση μέσω PPC (Pay per click) για να αυξήσετε την απόδοσή σας στις μηχανές αναζήτησης, αλλά αυτό δεν αφορά στο παρόν κείμενο το οποίο έχει σκοπό να αναδείξει μερικές απλές τεχνικές που μπορεί να εφαρμοστούν από οποιονδήποτε διαθέτει μία ιστοσελίδα χωρίς κόστος και εκμεταλλευόμενος την ήδη υπάρχουσα υποδομή του.

Ας ξεκινησουμε

Έχουμε πολλές και δημιουργικές ιδέες.
Ας τις κάνουμε πράξη μαζί!

hello@aware.gr

Ελ. Βενιζέλου 3
54624, Θεσσαλονίκη

Τηλ: +30 2312 315 448