×

Στην Aware marketing © πιστεύουμε ότι καμία επιχείρηση δεν πρέπει να στερηθεί τα ψηφιακά εργαλεία που βοηθούν στην ανάπτυξή της. Οι τρέχουσες προσφορές μας συνδυάζουν ποιότητα και οικονομία, και αποτελούν την έμπρακτη προσφορά μας στις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να προχωρήσουν ψηφιακά μπροστά.

×

Στην Aware marketing © έχουμε τη δυνατότητα να σας φέρουμε ψηλά στις επιλογές του πελάτη σας. Συζητήστε μαζί μας για να μάθετε πως μπορούμε να το πετύχουμε.

Τι είναι το cms ιστοσελίδας

Εγγραφείτε στα νέα μας

Εάν βρίσκετε το ιστολόγιό μας ενδιαφέρον, μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα μας τα νέα άρθρα κατευθείαν στο email σας. Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο συμπληρώνοντας την ακόλουθη φόρμα και θα σας ειδοποιούμε όταν υπάρχει κάτι καινούριο για εσάς. Η πολιτική μας είναι προσαρμοσμένη στον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR και τα στοιχεία σας είναι απολύτως ασφαλή μαζί μας.

Δημοσίευση: 24 Μαίου 2023

Το CMS ή αλλιώς content management system στα ελληνικά μεταφράζεται ως σύστημα διαχείρισης περιεχομένου.

Ένα CMS για ιστοσελίδα, είναι ουσιαστικά μία εφαρμογή η οποία τρέχει πίσω από την ιστοσελίδα σας και σας επιτρέπει να διαχειριστείτε το περιεχόμενό της. Με τον τρόπο αυτό οι περισσότερες αλλαγές, προσθήκες κειμένων, φωτογραφιών, νέων άρθρων κτλ. γίνονται εύκολα και γρήγορα από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας.

Σήμερα υπάρχουν πολλά συστήματα διαχείρισης περιεχομένου CMS. Κάποια από αυτά διατίθενται δωρεάν ως συστήματα Open Source όπως είναι τα δημοφιλή Wordpress και Joomla, το Drupal κτλ. Εναλλακτικά, την τελευταία δεκαετία έχουν εμφανιστεί και συστήματα Page Builders στο Cloud που ενσωματώνουν εύκολα εργαλεία και είναι κατάλληλα για αρχάριους, όπως είναι τα Wix, Webflow και τα λοιπά.

Η χρήση συστημάτων CMS για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας παρουσιάζει πλεονεκτήματα αλλά και σημαντικά μειονεκτήματα τα οποία θα εξετάσουμε παρακάτω και θα προτείνουμε και κάποιες πιθανές εναλλακτικές.

Πλεονεκτήματα

Το βασικότερο πλεονέκτημα της χρήσης ενός συστήματος CMS ιστοσελίδας είναι η δυνατότητα της προσθήκης νέου περιεχομένου από τον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας ή κάποιον διαχειριστή ο οποίος δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει κώδικα.

Έτσι εάν για παράδειγμα η ιστοσελίδα σας διαθέτει ένα ιστολόγιο, είστε σε θέση να ανεβάζετε μόνοι σας τις νέες καταχωρήσεις και τα άρθρα του ιστολογίου, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά να επεμβαίνει κάποιος προγραμματιστής για την εργασία αυτή.

Το δεύτερο πλεονέκτημα της χρήσης συστήματος διαχείρισης περιεχομένου είναι η δυνατότητα να εμπλουτιστεί μία απλή ιστοσελίδα με πρόσθετη λειτουργικότητα όπως για παράδειγμα η δυνατότητα booking, συστήματος χρηστών (login system), ή ακόμη και ενσωμάτωση ηλεκτρονικού καταστήματος.

Για την εφαρμογή τέτοιων δυνατοτήτων γίνεται χρήση πρόσθετων plugins τα οποία ενσωματώνονται στο διαχειριστικό σύστημα μετατρέποντας έτσι μία απλή στατική ιστοσελίδα σε ένα δυναμικό περιβάλλον όπου ο χρήστης μπορεί να κάνει τις επιλογές του.

Ένα τρίτο πλεονέκτημα είναι εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση του συστήματος CMS. Αυτό εξασφαλίζει την κατασκευή της ιστοσελίδας με γρήγορους ρυθμούς, ενώ όσον αφορά το σχεδιασμό της ιστοσελίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα πρότυπα (themes ή templates), και έτσι με λίγα κλικ να αλλάξουμε το συνολικό αισθητικό αποτέλεσμα της τελικής ιστοσελίδας.

Βεβαίως όπως πολλοί θα σκεφτούν, κάτι που γίνεται εύκολα και γρήγορα δε μπορεί να είναι και ποιοτικό ταυτόχρονα. Αν σκεφτήκατε κάτι τέτοιο, έχετε δίκιο. Η χρήση των themes ταυτόχρονα εμπεριέχει και σημαντικά μειονεκτήματα όπως θα δούμε παρακάτω.

Μειονεκτήματα

Ένα πρώτο και βασικότερο μειονέκτημα της χρήσης ενός συστήματος CMS είναι η ασφάλεια της ιστοσελίδας. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν συνήθως βάσεις δεδομένων SQL στις οποίες καταχωρούνται όλες οι πληροφορίες και αυτό αποτελεί το πιο ευάλωτο σημείο για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.

Ένα δεύτερο μειονέκτημα της χρήσης συστήματος CMS είναι η ταχύτητα της ιστοσελίδας η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την απόδοση της ιστοσελίδας στις μηχανές αναζήτησης και στο SEO. Φιλοξενούμε σε ξεχωριστό άρθρο τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το SEO ιστοσελίδας.

Τα πρόσθετα που αναφέραμε παραπάνω εκτός από τον εμπλουτισμό της λειτουργικότητας της ιστοσελίδας έχουν δυστυχώς και μειονεκτήματα. Η αγορά τους συνήθως κοστίζει, ενώ και η αναβάθμιση τους μπορεί να απαιτήσει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένα επιπλέον κόστος.

Ταυτόχρονα προσθέτουν πολλά scripts στην ιστοσελίδα τα οποία πολλές φορές την επιβαρύνουν, μειώνουν την ταχύτητα φόρτωσης, την απόδοση στις μηχανές αναζήτησης, αλλά και την ίδια ασφάλεια της.

Η χρήση σχεδιαστικών προτύπων (themes ή templates) μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά την απόδοση της ιστοσελίδας, ενώ τις περισσότερες φορές τα σχεδιαστικά πρότυπα αυτά κοστίζουν όσον αφορά την αγορά τους.

Συνολικά τα πρόσθετα που αναφέραμε (themes και plugins) είναι συνήθως κώδικας δημιουργημένος από τρίτους κατασκευαστές και η εγκατάστασή τους εκθέτει την ιστοσελίδα σας σε εξωτερικούς παράγοντες μειώνοντας έτσι την ασφάλεια της.

Ένα επιπλέον μειονέκτημα της χρήσης CMS είναι η ανάγκη για συνεχείς αναβαθμίσεις. Τα περισσότερα γνωστά συστήματα CMS σήμερα είναι κατασκευασμένα με γλώσσα php και απαιτούν τη χρήση SQL και αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να αναβαθμίζονται συνεχώς, ώστε να συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες εκδόσεις στον διακομιστή (server) που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας.

Εναλλακτικές

Η εξαρχής γνώση της λειτουργικότητας μιας ιστοσελίδας είναι η απόφαση κλειδί για την επιλογή της τεχνολογίας κατασκευής της.

Εάν για παράδειγμα επιθυμείτε μία απλή ιστοσελίδα παρουσίασης της επιχείρησης σας η οποία δεν θα αναβαθμίζεται συχνά με νέο περιεχόμενο, η λύση του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου δεν είναι ιδανική για σας.

Είναι πολύ προτιμότερο στην περίπτωση αυτή να προχωρήσετε στην κατασκευή μιας ιστοσελίδας καθαρού κώδικα html / css χωρίς τη χρήση CMS. Αυτό θα εξασφαλίσει μία πολύ υψηλή ταχύτητα φόρτωσης στην ιστοσελίδα σας, και θα σας απαλλάξει από μελλοντικά προβλήματα ασφαλείας. Ταυτόχρονα η ιστοσελίδα αυτή θα είναι εν γένει φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης χωρίς περιττά scripts, στοιχεία απαραίτητα για την βελτίωση SEO.

Αντίθετα, εάν η ιστοσελίδα σας πρόκειται να αναβαθμίζεται συχνά με νέο περιεχόμενο, προτείνεται η χρήση ενός συστήματος CMS. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμη και η επιλογή του συστήματος CMS που θα επιλέξετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μελλοντική απόδοση της ιστοσελίδας σας.

Αυτό ισχύει διότι το κάθε σύστημα έχει μία διαφορετική προσέγγιση στο περιεχόμενο και φιλοσοφία σχεδιασμού γενικότερα. Επιτρέψτε λοιπόν στον κατασκευαστή της ιστοσελίδας σας να σας προτείνει το κατάλληλο CMS αφού βεβαιωθείτε ότι ο ίδιος έχει γνώση και εμπειρία σε όλα τα γνωστά CMS που κυκλοφορούν στην αγορά του Web Design.

Εάν εκπροσωπείτε κάποια επιχείρηση και σας ενδιαφέρει η ιστοσελίδα σας να προωθηθεί σωστά και στο μέλλον, εξετάστε με λεπτομέρεια την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσετε για την κατασκευή της ιστοσελίδας σας. Μην παρασυρθείτε από τις τάσεις της αγοράς και αποφύγετε τη χρήση Page Builders και τις διάφορες λύσεις τύπου "κάντο μόνος σου" που συχνά διαφημίζονται στο χώρο, διότι συνήθως παράγουν ερασιτεχνικά αποτελέσματα. Όπως ισχύει σχεδόν για όλα τα προϊόντα, οι εύκολες και γρήγορες λύσεις συνήθως δεν συμβαδίζουν με επαγγελματικό αποτέλεσμα.


Εάν χρειάζεστε βοήθεια για την επιλογή του κατάλληλου CMS, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Αware Μarketing για να ζητήσετε τη βοήθεια και την καθοδήγηση μας. Στόχος μας είναι να επιλέγουμε την κατάλληλη τεχνολογία κατασκευής ιστοσελίδας για την κάθε χρήση, όπως αρμόζει ανά περίπτωση.

Ας ξεκινησουμε

Έχουμε πολλές και δημιουργικές ιδέες.
Ας τις κάνουμε πράξη μαζί!

hello@aware.gr

Ελ. Βενιζέλου 3
54624, Θεσσαλονίκη

Τηλ: +30 2312 315 448